torsdag 24 januari 2013

Veckans bok

Så var det det här med boken. Författarinnan jag valt i dag är från Norge, är född 1942 och heter Herbjörg Wassmo. Hon har bland annat skrivit "Huset med den blinda glasverandan", som är en del i Tora-trilogin, den har jag ännu inte haft möjlighet att läsa.
 Den bok jag lägger ut ingår också i en trilogi och den första delen heter "Dinas Bok". Den har även filmatiserats och heter då "Jag, Dina", med Maria Bonnevie i rollen som Dina och Gerard Depardieu som maken, Jacob. Den andra boken heter "Lyckans son" och den tredje "Karnas arv".

 Böckerna handlar om Dina och hennes liv i nordnorska landskapet i mitten av 1800-talet. De skildrar kvinnornas värld. Dina förlorade i tidig ålder sin mor på ett fasansfullt sätt i vilken Dina var en del av och det fanns ingen som kunde lätta den skuldbörda som tyngde hennes axlar och samvete. Händelsen förföljer Dina genom hela hennes liv. Dina blir en stark och mäktig kvinna. Det finns tillfällen där man älskar och sympatiserar med henne och det finns gånger då man tycker väldigt illa om huvudkaraktären.
     I andra delen är det Dina´s son, Benjamin, som har mest utrymme. Bara elva år ser han ett mord och i sin ångest söker han sig till sin mor. Hon i sin tur överger honom och skickar sonen för att gå i skola på annan ort. Senare läser han medicin i Köpenhamn. Tillslut är han examinerad läkare och återvänder till Reinsnes med sin moderlösa dotter Karna. 
  I sista boken får man följa Karna, barnbarn till Dina, och hennes kamp mot "fallandesjukan", epilepsin. Även i denna bok står kvinnorna i centrum och deras kamp, kraft och kärlek.

Jag tycker verkligen om författarens språk och hennes sätt att skriva är både enkelt och djupt. Det är intressant och fängslande att följa Dina från liten flicka fram till hennes fruktansvärda död. Det är mycket dramatik, känslor och spänning. Jag rekommenderar starkt denna trilogi.

 Här kan du köpa boken  http://www.bokus.com/bok/9789172634725/dinas-bok-roman/
Tyvärr var den slutsåld på Bokus. Det går nog alldeles utmärkt att beställa den på din närmaste bokhandel eller låna böckerna på biblioteket. ISBN numret finns på länken ovanför.

Läs ofta, mycket och hela tiden!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar