Därför kom inte veckans recept och bok ut som vanligt. Så för att komma i kapp blir det både bok och recept idag istället.
Jag hoppas ni har överseende med detta och fortsätter följa min Blogg.
Veckans bok heter:
"Sveriges nya Landskapsrätter",
utgiven av Ica med isbn 978-91-534-3522-8.
En underbar bok med traditionella gamla landskapsrätter och som titeln säger nya.
Tre tusen recept kom in efter en tävling om modern landskapsmat. Detta sysselsatte juryn i flera veckor men tillslut var 250 recept till final. Förutom dessa recept bjuds man på en presentation om varje landskap och dess traditionella rätt. Man får även ta del i dialektalt matcitat från varje landskap.
Denna kokbok rekommenderar jag varmt för den har så mycket, rolig och intressant läsning, man får en presentation av varje landskapsrätts "kock" och lite historia över vårt avlånga land.
Underbar kokbok |
Veckans recept är det första som visas i denna bok och kommer från Stockholm.
Konungen lagar mat |
Det är självaste Sveriges konung, Carl XVI Gustaf som står i köket och vispar av glatta livet. Hans majestät, hertig av Jämtland, bjuder på Kaviarsufflé.
Kungens kaviarsufflé
för 4 personer
3 ägg (medelstora)
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
3 msk Kalles kaviar eller liknande lättrökt kaviar
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm mald vitpeppar
smör och mjöl till formarna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader, eller 200 grader varmluft.
2. Dela äggen i gulor och vitor.
3. Blanda äggulorna med crème fraichen till en slät smet. Sikta ner 1 msk vetemjöl.
Tillsätt kaviar, schalottenlök, gräslök, salt och peppar. Rör om tills allt blandats väl.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Bunken ska kunna hållas upp och ner.
5. Vänd försiktigt ner äggvitorna i créme fraiche-blandningen.
6. Smöra 4 ugnssäkra portionsformar, (ca 1 1/2 dl). Mjöla dem lätt, vänd runt så mjölet
täcker insidan med ett tunt lager.
7. Fyll formarna till 3/4 med sufflésmeten. Ställ på en plåt i mitten av ugnen. Beräkna 9
minuter för varmluftsugn och 10 minuter för vanlig ugn.
8. Servera suffléerna genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar