onsdag 24 april 2013

Veckans mat

Jag gillar gratänger i alla dess olika former. De är för det mesta enkla att laga till och man får allt-i-ett. I mitt hem blir det alltid några portioner över som passar bra till lunchlåda. Tillsammans med en god sallad är gratänger en bra middag/lunch.
Idag delger jag er en pastagratäng.

Pastagratäng med dijon 

200g okokt spaghetti eller annan pasta
ca 180 g rökt strimlad skinka
2 st finhackad charlottenlök
1 st hackad röd spetspaprika
1 dl riven ost
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
salt och vitpeppar
2 msk dijonsenap

Gör så här:
Koka  pastan enligt anvisningen på paketet, men avsluta en minut innan den är klar. Häll pastan i durkslag och spola kallt vatten över. Häll pastan i en smord gratängform, matolja funkar bra.
Blanda i den strimlade skinkan, paprikan och löken.
Sås:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet under omrörning. Häll i mjölken, lite i taget under vispning. Sänk värmen och tillsätt salt, peppar och dijonsenap. Låt allt puttra i ca 5 minuter samtidigt som du rör i kastrullen. Smaka av och krydda efter smak.
Häll "såsen" över pastan och strö över den rivna osten.

Gratinera i mitten av ugnen i 250 grader i ca 20 minuter.

Servera tillsammans med en sallad, tex rocula, körsbärstomater och gurka.

Gott
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar