onsdag 10 april 2013

Veckans mat

En enkel lökpaj.

Pajdeg:
100g smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
4-5 gula lökar, ca 250 g
1 msk smör/margarin
1 1/2 dl riven ost
2 ägg
2 dl grädde (mjölk funkar också)
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Enkelt om man har en matberedare.
Låt degen ligga och vila i ca 30 min i kylen.
Stek under tiden löken skuren i skivor. Stek i svag värme. Löken ska inte brynas, utan bara bli genomskinlig.
Vispa samman ägg och grädde i en bunke. Blanda ner den rivna osten och svartpeppar i äggsmeten.
Klä en pajform med degen och klä kanterna med ugnsfolié. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda i ugnen ca 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Ta bort ungsfolién.
Fyll pajskalet med löken och äggstanningen.
Grädda sen pajen i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg och blivit fast.
Servera med en grönsallad och rökt skinka/kalkon.
Till denna paj kan man servera massor av olika typer av kött eller vad man är sugen på.

Man kan använda olika sorters lök. Jag har testat röd-, gul- och purjolök tillsammans och det var också väldigt gott.

Smaklig spis


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar