Dagens recept kommer från boken "Familjens Goda Mat till vardag och fest".
Jag är förtjust i kyckling och det finns en oändlighet i hur man kan tillreda denna fågel.
För det mesta köper jag hel kyckling bara för att kunna göra en fond av benen med tillbehör.
Denna gång är det enbart filéer som ska användas.
Korianderkyckling på citrongrässpett ca 20 stycken
4 kycklingfiléer
1 liten knippa färsk koriander
2 tärnade röda chilifrukter
4 tunt skivade limeblad, det går lika bra med rivet skal av 1/2 lime
12 citrongräs stjälkar
2 msk fisk sås
2 msk Panko ströbröd
olja till fritering
Gör så här:
1. Lägg kycklingen, koriandern, chilipepparn, limeblad/skal, 2 citrongräs stjälkar och fisksåsen i en matberedare och mixa till en slät färs.
2. Lägg kycklingfärsen i en skål och blanda den väl med ströbröd. Det gör att färsen håller ihop ordentligt.
3. Gör ordning citrongräs spetten genom att dra av det yttersta på de återstående 10 stjälkarna. Skär båda ändarna diagonalt så att du nästan får en vass spets och dela sedan stjälkarna på mitten.
4. Hetta upp oljan till friteringen i en kastrull. ca 180 grader.
Forma en rågad tesked kycklingfärs till en boll med händerna. Låt den försiktigt glida ner i oljan och fritera sakta i 5 minuter.
5. Låt kycklingbollarna rinna av på hushållspapper och trä dem sedan, en och en, på citrongräs-spett. Servera dem med sweet hot chili- sås.
Kycklingfärsen kan göras klar upp till två dagar i förväg och förvaras kallt.
Jag uteslöt att trä upp "bollarna" på citrongräs stjälkar.
Och som vanligt glömde jag kameran så inga foton på denna rätt.
Gott och smaskigt var det ändå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar