fredag 22 februari 2013

Komma i fatt....

Veckans mat får bli en vegetarisk rätt som jag verkligen tycker om. En del gånger har jag serverat rökt skinka eller kassler till, men det är väldigt gott att äta utan tillbehör.

Risotto med svamp och parmesan  ca 4 portioner

5 msk olivolja
400 g svamp (tex champinjoner, shiitake, karljohan, trattkantareller)
1 tunt skivad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk oregano
frinrivet skal från 1/2 citron
350 g arborisoris
1 1/2 dl torrt vin
9 dl varn höns- eller grönsaksbuljong
3 msk riven parmesanost, och en bit extra ost för att hyvla över
2 msk hackad gräslök
nymalen svartpeppar

Så här gör du:
1. Hetta upp 3 msk olja i en wokpanna eller gryta och fräs svampen under omrörning på medelvärme i 5 minuter. Häll den i en sil, låt den rinna av och ställ den åt sidan.

2. Häll resten av oljan i panna/grytan, sänk värmen och stek löken och vitlöken i ca 5 minuter. Tillsätt oreganon, citronskalet och riset. Rör i 1-2 minuter tills riset är glansigt.

3. Tillsätt vinet, koka upp och låt blandningen puttra tills vinet nästan har kokat in. Tillsätt en slev av buljongen och rör tills den har kokat in. Fortsätt att hälla i buljong, en slev i taget, och låt vätskan koka in innan du häller i nästa slev. Fortsätt tills riset är mjukt, det tar cirka 20 minuter.

4. Rör ned den rivna parmesanosten och därefter svampen i riset och strö över gräslöken. Krydda med svartpeppar och hyvla parmesan ovanpå.

Servera!

Jag använde charlottenlök, trattkantareller och torkad oregano. Det behövs lite mer om du använder torra örtkryddor. Smaka och prova dig fram. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar