söndag 10 februari 2013

Tomt i brödburken

Idag bakar jag bröd. Det är både godare och billigare än att köpa färdigt. Dessvärre vet jag att mina händer och axel kommer att ta stryk, så det får bli en enkel middag idag.

Dagens bröd recept

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk fint krossad kummin
1 dl solroskärnor
8-9 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten. Blanda ner salt, kummin, olja och solroskärnor. Arbeta in mjölet, lite åt gången. Degen skall vara ganska fast. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek. Ta up degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor. Lägg limporna på bakplåt och låt jäsa ca 30 min. Skåra limporna med vass kniv och sikta rågmjöl över.
Grädda brödet.
Ugnstemperatur 175-200 grader.
Gräddningstid ca 30 min.

Mumsiga bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar