onsdag 5 juni 2013

Veckans mat

Det är grilltider även om jag inte har möjlighet till denna typ av matlagning. Det betyder inte att jag ogillar grillad mat. Jag älskar grillad mat! Det är dock svårt att genomföra om man inte äger någon grill. Så för min egen del har jag använt ugnsgrillen, det funkar men ger inte samma känsla.
Idag tänkte jag ge er recept på tre rätter, en gratäng, grillade revbensspjäll och en underbart god glass. Till er som inte äter fläskkött så går det lika bra med kyckling. Men tänk då att grilltiden kan bli längre.

Purjolöksgratäng

Detta behöver du till 4 personer:
4 purjolökar eller ungefär 750 gram
1 tsk salt

Gratängsås:
1 1/2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
1 äggula
2 msk riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Ansa och skölj purjolöken och skär bort det mesta av det gröna. (Spara det gröna till sallad om den ser fin ut).
Dela dem i ca 5 cm stora bitar. Koka dem i saltat vatten i ca 6-8 minuter. Tag upp löken och låt de rinna av ordentligt. Lägg purjolöksbitarna i en smörad ungsäker gratängform.
3. Smält smöret till såsen i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning och låt såsen sakta koka under några minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Smaksätt med salt och vitpeppar. Häll såsen över purjon. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 15 minuter eller tills ytan fått en vacker färg.


Honungsgrillat revbensspjäll

Det här behöver du till 4 personer:
1 kg tunna revbensspjäll

Grillolja
3 msk honung
1 msk olivolja
1 msk soya
1 krm ingefära
1 krm mortlad timjan
1 krm finmald svartpeppar
2 krm salt

Så här gör du:
1. Tänd grillen i god tid eller sätt ugnen på 200 grader. ( Tänk på att låta tändvätskan dra in i kolen minst 1/2 timma innan du tänder, vänta tills kolen har blivit grå innan du börjar grilla).
2. Smält honungen i en kastrull. Rör därefter i olja, soya, och kryddorna. Pensla spjället på bägge sidor.
3. Lägg köttet på grillen. När det fått fin färg på ena sidan vänder du det. Pensla med grilloljan och vänd köttet flera gånger under stektiden. Pensla vid varje vändning. Efter 20-30 minuter är spjällen färdiga.
Salta lätt före servering. Servera med purjogratängen och en sallad.


Härlig krusbärsglass

Detta behöver du till 4 personer:
4 dl (225 gram) krusbär
0,6 dl florsocker
2 ägg, delade
2 dl grädde
rivet skal av 1/4 citron

Gör så här:
Sjud de snoppade krusbären i sin egen saft till de känns mjuka.
Kör bären till puré med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt florsockret och låt bärmoset kallna.
Lägg äggulor och hälften av grädden i en skål. Blanda väl. Sjud över vatten bad tills det tjocknar, vispa hela tiden. Låt krämen svalna. Blanda sen krusbärspuré, ägg- och grädd-krämen och citronskal.
Vispa vitorna till skum. Vispa den resterande grädden tjock. Blanda alltsammans försiktigt genom att vända ner allt med en slickepott. Häll över blandningen i en plastform och frys tills glassen är fryst.
Låt tina i kyl 1-2 timmar före servering.
P.s vill man ha andra bär i glassen så går det givetvis också bra D.s

Hoppas något av detta faller er i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar